Selçuk: Gül çiçeği alım fiyatı 25 lira olmalı
Selçuk: Gül çiçeği alım fiyatı 25 lira olmalı
Selçuk: Gül çiçeği alım fiyatı 25 lira olmalı
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’in tek başına karşılayan Isparta’da 15 Mayısta başlayan gül hasadı şehrin çeşitli bölgelerinde devam ediyor. Zor şartlar altında üretim yapan çiftçilerin mağdur edilmemesi gerektiğini aktaran Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, gül çiçeği kilogram fiyatının en az 25 TL olması gerektiğini söyledi.
Her yıl mayıs ayının ortalarında başlayan ve ortalama bir ay süren dönemde toplanan gül, oldukça zorlu bir yolculukla tarladan tüketiciye ulaşıyor. Sabahın erken saatlerinde işçiler yardımıyla toplanan gül çiçeği çuvallara konularak önce kantarlarda tartılıyor, daha sonra fabrikalara taşınıyor. Fabrikalarda kazanlara konulan tonlarca gül, zahmetli işlemlerin ardından fabrikalarda gül yağına dönüşüyor. Bu yılki rekolte beklentisinin 15 bin ton civarında olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Biz sadece çiftçinin alın terinin karşılığını almasını istiyoruz. Günümüz pahalılığına göre gül çiçeği kilogram fiyatının 25 TL olması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
GÜLDE REKOLTE BEKLENTİSİ 15 BİN TON
Gül hasadının ilk olarak Keçiborlu’nun Ardıçlı köyünde başladığını aktaran Başkan Selçuk, “Isparta’da tarımla ilgili hasat ilk olarak gülle başlıyor. İnsanlar gülün sadece toplandığını ya da mamulünü görüyor. Ancak gülün yolculuğu o kadar zahmetli ki, sabah beşte toplanmaya başlıyor ve öğle vaktine kadar devam ediyor. Tabi ki o saatte bahçelere gelebilmek için en geç saat dörtte hazırlanıp evden çıkılması gerekiyor. Öğlen saatlerinde toplanan gül yapraklarından çok fazla verim alınamıyor. O yüzden sabahın erken saatlerinde gül hasadı gerçekleştiriliyor. Hava yağmurlu ve nemli gittiği zamanlarda verimli bir sezon geçiriyoruz. Isparta’da da şuanda nemli bir hava hakim.” dedi.
ÇEŞİTLİ ÜRÜNLER ÜRETİLİYOR
Gül üretiminin ciddi bir ekonomik getiri sağladığını ifade eden Selçuk, “Güllerimiz toplandıktan sonra toplanma merkezlerinden fabrikaya gidiyor. Burada kazanlara konulan tonlarca gül; gül yağı, gül suyu, gül konkreti gibi hammaddeye dönüşüyor. Isparta’da Mimar Sinan Caddesine çıktığımız zaman gülden üretilen tüm mamulleri görürsünüz. Bu sektörden herkes ekmek yiyor. Isparta tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından çok uygun bir coğrafyaya sahip. Kekiğinden lavantasına birçok bitkinin yağını çıkartıyoruz. Ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyoruz. Gülle başlayıp, lavanta ve elma üretimiyle devam ediyoruz. İlimizde tarımla ilgili ürünlerin her deseni mevcut.” diye konuştu.
GÜL ÇİÇEĞİ FİYATI 25 LİRA OLMALI
Gül çiçeği fiyatıyla ilgili beklentisini de açıklayan Selçuk, “Biz sadece çiftçinin alın terinin karşılığını almasını istiyoruz. Bunun da günümüz pahalılığına göre benim istediğim rakam 25 liradır. 4 ton gül çiçeğinden 1 kilogram gülyağı üretiliyor. Yükte hafif, pahada ağır. Üretilen gül yağının yurtdışına hammadde olarak değil de, kozmetik ürün olarak ihraç edilmesi ülkemize daha fazla katma değer sağlar. Ülke olarak bunun üzerine çalışmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
FESTİVALLER GÜLÜN TANITIMINA KATKI SAĞLIYOR
Isparta’da düzenlenen gül festivalinin turizme olumlu katkı sağladığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Bu işin bir tarım bir de turizm ayağı var. İlimizde bir gül festivalimiz var. İnsanlar buralara gelip yöresel yerlerden alışveriş yapsa, yemeklerini yese, otellerde konaklasa burada ciddi bir ekonomik döngü olur. Sabahın ilk ışıklarında gül ve lavantanın kokusunu alsalar, insanlar her yıl buraya gelirler. Biz Ziraat Odası olarak herkesi cennet memleketimize davet ediyoruz. Hem gül hem de lavanta döneminde mis kokulu havamızı solusunlar istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.