petshop

Nefes darlığı bir hastalık değildir!

SAĞLIK 13.09.2022 - 10:03, Güncelleme: 13.09.2022 - 10:03
 

Nefes darlığı bir hastalık değildir!

Nefes darlığı bir hastalık değildir!
Bir çok kişinin yaşadığı nefes darlığının aslında birden fazla nedeni olabiliyor. Nefes alamama veya nefes alırken zorlanmanın bir hastalık değil duygu durumu olduğunu belirten Özel Isparta Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Ejder Koyuncu, "Nefes darlığı hissiyatına neden olan hastalığın araştırılması gerekiyor" dedi. Bireyin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen nefes darlığı, bazı hastalıkların sinyali olabiliyor. Kişinin nefes alamaması veya nefes alırken zorlanmasıyla ortaya çıkan nefes darlığının detaylarını Özel Isparta Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Ejder Koyuncu anlattı. Nefes darlığının hastalık değil bir duygu durumu olduğunu belirten Uzm. Dr. Koyuncu, Nefes darlığına neden olabilecek hastalıkları anlattı. Nefes darlığının tek bir nedene bağlı olmadığını ifade eden Uzm. Dr. Koyuncu, " Nefes darlığı. Kişinin kendisinin havanın yetmediği şeklinde hissetmesidir. Aslında nefes darlığı bir duygudur, bir hastalık değildir. Havanın akciğere girmesinde bir problem varsa nefes darlığı olabilir, işte burada astım, koah hava yollarında bir engel obstrüksiyon, tümör, yabancı cisim, bu gibi hastalıklarda nefes darlığı gelişebilir. 2 hava girdi akciğere girdi, havanın dağılımında bir problem olabilir, distribüsyon da bir problem olabilir, nefes darlığı havanın girişi normaldir, distribüsyon dağılımı normaldir. Ama alvollerdeki oksijen ve karbondioksit değişiminde alvöllerdeki difüzyon da bir problem vardır, onda da nefes darlığı olabilir. Hava yollarındaki bu dolaşım problemlerin deki dağılımındaki problemlerle birlikte mesela pulmoner emboli de hava girer ama difüzyon olmaz. Biri oksijen karbondioksit değişimi olmaz. Değişim olmayınca yine nefes darlığı duyacaktır. Kanın pompalama gücünde bir problem olabilir. Bütün bunların hepsi normaldir, hiçbir sıkıntı yoktur ama bütün bunların normal olmasına rağmen hasta bazı hastalar özellikle psişik hastalığı rahatsızlığı olan hastalar nefesin, havanın yetmediğini kendilerini söylerler. Hasta der ki işte ben açın pencereleri her taraf nefesim daralıyor aslında. Oradaki havadaki oksijen, parsiyel oksijen basıncıyla dışarıdaki havadaki oksijen basıncı aynıdır. Yani sorun aslında beyindedir. Yani kendi algılamasında dır. O yüzden nefes darlığı hani tek bir şeye bağlı olarak görülemez. Nefes darlığı organik bir nedeni var mı onu tespit ediyoruz burada bunun için bazı yöntemler var. Hava yollarındaki bir ventilasyon da girişte bir problem varmı? işte Solunum testleriyle tespit ediyoruz. Eğer burada bir problem yoksa gerektiğinde oksijen satrasyonuna bakıyoruz. Oksijen satrasyonu, distribüsyon  da bozukluk var mı? Difüzyonla bozukluk var mı ona bakıyoruz. Kan gazlarına bakıyoruz, kan gazları oksijen. Düşükse yine hastanın oksijen düşüklüğü, karbondioksit yüksekliği yahutta PH’nda değişiklik resmi Kemo reseptörlere etki ederek hastanın nefes darlığı duygusunu oluşturmasına sebep olabiliyor. " diye konuştu.
Nefes darlığı bir hastalık değildir!

Bir çok kişinin yaşadığı nefes darlığının aslında birden fazla nedeni olabiliyor. Nefes alamama veya nefes alırken zorlanmanın bir hastalık değil duygu durumu olduğunu belirten Özel Isparta Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Ejder Koyuncu, "Nefes darlığı hissiyatına neden olan hastalığın araştırılması gerekiyor" dedi.

Bireyin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen nefes darlığı, bazı hastalıkların sinyali olabiliyor. Kişinin nefes alamaması veya nefes alırken zorlanmasıyla ortaya çıkan nefes darlığının detaylarını Özel Isparta Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Ejder Koyuncu anlattı.

Nefes darlığının hastalık değil bir duygu durumu olduğunu belirten Uzm. Dr. Koyuncu, Nefes darlığına neden olabilecek hastalıkları anlattı.

Nefes darlığının tek bir nedene bağlı olmadığını ifade eden Uzm. Dr. Koyuncu, " Nefes darlığı. Kişinin kendisinin havanın yetmediği şeklinde hissetmesidir. Aslında nefes darlığı bir duygudur, bir hastalık değildir. Havanın akciğere girmesinde bir problem varsa nefes darlığı olabilir, işte burada astım, koah hava yollarında bir engel obstrüksiyon, tümör, yabancı cisim, bu gibi hastalıklarda nefes darlığı gelişebilir. 2 hava girdi akciğere girdi, havanın dağılımında bir problem olabilir, distribüsyon da bir problem olabilir, nefes darlığı havanın girişi normaldir, distribüsyon dağılımı normaldir. Ama alvollerdeki oksijen ve karbondioksit değişiminde alvöllerdeki difüzyon da bir problem vardır, onda da nefes darlığı olabilir. Hava yollarındaki bu dolaşım problemlerin deki dağılımındaki problemlerle birlikte mesela pulmoner emboli de hava girer ama difüzyon olmaz. Biri oksijen karbondioksit değişimi olmaz. Değişim olmayınca yine nefes darlığı duyacaktır. Kanın pompalama gücünde bir problem olabilir.

Bütün bunların hepsi normaldir, hiçbir sıkıntı yoktur ama bütün bunların normal olmasına rağmen hasta bazı hastalar özellikle psişik hastalığı rahatsızlığı olan hastalar nefesin, havanın yetmediğini kendilerini söylerler. Hasta der ki işte ben açın pencereleri her taraf nefesim daralıyor aslında. Oradaki havadaki oksijen, parsiyel oksijen basıncıyla dışarıdaki havadaki oksijen basıncı aynıdır. Yani sorun aslında beyindedir. Yani kendi algılamasında dır. O yüzden nefes darlığı hani tek bir şeye bağlı olarak görülemez. Nefes darlığı organik bir nedeni var mı onu tespit ediyoruz burada bunun için bazı yöntemler var. Hava yollarındaki bir ventilasyon da girişte bir problem varmı? işte Solunum testleriyle tespit ediyoruz. Eğer burada bir problem yoksa gerektiğinde oksijen satrasyonuna bakıyoruz. Oksijen satrasyonu, distribüsyon  da bozukluk var mı? Difüzyonla bozukluk var mı ona bakıyoruz. Kan gazlarına bakıyoruz, kan gazları oksijen. Düşükse yine hastanın oksijen düşüklüğü, karbondioksit yüksekliği yahutta PH’nda değişiklik resmi Kemo reseptörlere etki ederek hastanın nefes darlığı duygusunu oluşturmasına sebep olabiliyor. " diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve alem32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
vip bayan